Son yılların en çok tercih edilen medikal estetik prosedürlerinin başında gelen botoks, farklı yaş gruplarındaki kadın ve erkeklere uygulanabilir. Enjeksiyon yoluyla gerçekleştirilen botoks tedavisinde, Botulinum Toksin Tip A’dan elde edilen bir ilaç kullanılır. Hasta özelinde ihtiyaçlara göre belirlenen dozlarda enjeksiyon yapılmasıyla hedeflenen bölgedeki çizgiler ve kırışıklıklar giderilebilir. Bunun sonucunda daha genç ve canlı bir görünüme kavuşulabilir.
Enjekte edilen maddenin etkisiyle kaslardaki kasılmaları yöneten sinir uyarıları bloke edilir. Böylece ciltte kırışıklık oluşmasına neden olan kaslarda geçici felç etkisi meydana gelir. Kasların kasılması önlenince yüzde daha pürüzsüz bir görünüm ortaya çıkar.
Botoks enjeksiyonu ile gülme/kaş çatma çizgileri, kaşların arasındaki dikey kırışıklıklar, alın çizgileri, göz kenarındaki kırışıklıklar ve boyun bölgesindeki kırışıklıklar giderilebilir. Bu etkiyi sağlayan botoks tedavisinde, uygulama bölgesindeki kasların gevşemesini sağlayıp tam kapasiteyle çalışmasını önleyerek kırışıklıkları azaltan bir nöromodülatörün enjekte edilmesidir.
Botoks enjeksiyonunun etkisi genellikle enjeksiyonu takip eden 24 ila 48 saat içinde ortaya çıkmaya başlar. Etkinin en üst noktaya ulaşması ise genellikle 7. günde olur. Enjeksiyona bağlı sonuçların net bir şekilde görülmesi için ihtiyaç duyulan süre genellikle 10 ila 14 gündür.
Vücudun enjekte edilen ilaca tepki vermesi için enjeksiyondan sonra belirli bir süre geçmelidir. Buna bağlı olarak botoks enjeksiyonunun nihai sonucu da belirli bir süre sonra ortaya çıkar. Bununla birlikte botoks enjeksiyonunun etkilerini görmek için ne kadar süreye gereksinim duyulduğu birçok farklı faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Botoks enjeksiyonunun etki etmesi için gereksinim duyulan süre, yüz kasları normale göre daha güçlü olan kişilerde daha fazladır.
Özellikle botoks enjeksiyonu yapılan bölgelerde derin çizgileri olan ya da ilk botoks enjeksiyonu için ileri yaşları bekleyen kişilerde istenilen sonuçlara ulaşmak için birden fazla enjeksiyona ihtiyaç duyulabilir. Uygulama bölgesindeki ince çizgi ve kırışıklıkları tedavi etmeye yönelik botoks enjeksiyonunun etkisi genellikle daha kısa sürede ortaya çıkar.
Botoks tedavisinin ne kadar etkili olacağı kişi özelinde vücudun enjekte edilen ilaca tepki verme yeteneğine bağlı olarak değişebilir. Diğer bir deyişle sonuçların ne kadar süre kalıcı olacağı kişi özelinde değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte botoks yaklaşık 4 ila 6 ay kalıcıdır. Botoks enjeksiyonu belirli aralıklarla tekrarlandığında elde edilen sonuçlar daha uzun süre kalıcı olur.
Botoksun Kalıcılığı Neye Göre Değişir?
Botoks enjeksiyonuna bağlı etkilerin ortaya çıkması ve bu etkilerin ne kadar süre kalıcı olacağı kişi özelinde birçok farklı faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Botoks enjeksiyonu genellikle botoks maddesi 1 ila 3 cc salin solüsyonuyla kullanılarak inceltilir. Tedavi edilecek bölgenin özellikleri değerlendirilerek bu konuda karar verilir. Enjekte edilecek olan ilaç ne kadar konsantreyse uygulama bölgesinde o kadar hassas bir sonuç elde edilir. Aşırı seyreltme yapılması hâlinde istenilen sonucun elde edilemeyeceği unutulmamalıdır.
Botoks enjeksiyonunda kullanılan madde, salin solüsyonu eklenmeden önce donmuş toz formundadır. Uygun solüsyon gücüne ulaşması için salin solüsyonu eklenip seyreltilen botoks, etkisinin maksimum düzeyde olduğu 24 saatlik süre içinde kullanılmalıdır.
Enjeksiyon yapılan kişinin metabolizma hızı, botoksun kalıcılığını etkileyen faktörlerden biridir. Metabolizma hızının artması, botoksun etki süresi kısalır.
Botoks Sonrası Bakım İpuçları
Botoks yaptıran ya da yaptıracak olan kişilerin botokstan sonra makyaj yapılır mı başta olmak üzere endişelendiği pek çok farklı konu vardır. Bunlardan biri de botokstan sonra egzersiz yapılıp yapılamayacağıdır. Kan akışının artması, buna bağlı olarak enjekte edilen botoksun yayılması ve hedef bölgedeki etkisinin azalması riskine bağlı olarak botoks enjeksiyonunu takip eden en az 24 saat boyunca makyaj yapılmamalıdır.
Botoks enjeksiyonu yapılan gün yüz masajı yapmamak ve yaptırmamak gerekir. Çünkü botoksun enjekte edildiği bölgeye yerleşmesi için belirli bir süre geçmelidir. Bu süre içinde yüz masaj ya da yüz bakımı yaptırılması veya yüze çok sık dokunulması durumunda enjekte edilen botoks maddesi yanlışlıkla farklı bölgelere dağılabilir. Yüzde bölgesel ağrı ve şişlik olsa da, yüze kesinlikle dokunulmamalıdır. Bu unsurlara dikkat edilmezse, botoks enjeksiyonundan sonra istenmeyen sonuçlarla karşı karşıya kalınabilir.
Diğer bir önemli nokta, botoks enjeksiyonunu takip eden en az 4 saat boyunca dik durulması gerektiğidir. Bu süre içerisinde yatılmamalıdır. Enjeksiyonun üzerinden en az 4 saat geçtikten sonra enjeksiyon bölgesine baskı uygulamadan ve üzerine yatmadan uyunması söz konusu olabilir.
Aynı şekilde botoks sonrası makyaj yapılması da önerilmez. Makyaj yapmak için doktorun önerdiği sürenin ve iyileşmenin tamamlanması beklenmelidir. Cildin dinlendirilmesi iyileşme sürecini destekleyecek faktörlerden biridir. Botoks enjeksiyonunun üzerinden belirli bir süre geçtikten sonra makyaj yapılabilir. Bunun için öncelikle hassas ve alkol içermeyen bir temizleyici ile cilt temizlenmelidir.
Enjeksiyon sonrasında cilt ihtiyaç duyduğu sürece nemlendirilmelidir. İyileşme sürecinde cilt kuruyabileceğinden cilt tipine, özelliklerine ve ihtiyaçlarına uygun nemlendiriciler seçmeye özen gösterilmelidir. Ancak botoks yapılan bölgeye nemlendirici sürülürken yüze masajla yedirilmemelidir.
Botoks sonrası erken dönemde makyaj yapılırken hafif formüllü ve kaliteli makyaj ürünleri tercih edilmelidir. Yoğun bileşenlere sahip makyaj ürünleri, cildi tahriş ederek iyileşme sürecinin yavaşlamasına neden olabilir. Sıvı fondöten ve hafif pudra gibi makyaj malzemeleri bu süreçte tercih edilebilir.
Makyaj ürünlerinin doğru seçilmesi kadar önemli olan diğer bir konu da uygulama şeklidir. Makyaj yapılırken uygulama bölgesine baskı yapmamak, sünger ve fırça gibi makyaj aksesuarlarını ciltte herhangi bir tahrişe neden olmayacak şekilde kullanmak gerekir.
Ayrıca cilt botokstan sonra hassasiyet kazanabileceği için güneş ışınlarıyla doğrudan temas ettirilmemelidir. Dışarı çıkarken cilde mutlaka geniş spektrumlu güneş koruyucu ürünler uygulanmalıdır.