Son zamanlarda sıklıkla uygulanan medikal estetik prosedürlerden biri olan masseter botoksun birçok farklı avantajı vardır. Bu avantajların başında, cerrahi müdahale gerektirmeyen bir prosedür olması gelir. Cerrahi müdahale söz konusu olmadığından estetik cerrahi prosedürleri gibi risk taşımaz ve uzun bir iyileşme süresi gerektirmez. Lokal anestezi altında konforlu bir şekilde uygulanabildiği için hastanın genel anestezi almasına ihtiyaç duyulmaz. Lokal anestezinin etkisi sayesinde hasta uygulama sırasında acı ve ağrı hissetmez, uygulamanın ardından günlük yaşantısına kesintisiz bir şekilde devam edebilir.
Masseter botoks tedavisi alanında uzman ve deneyimli bir doktor tarafından hasta özelinde planlandığı ve doğru tekniklerle uygulandığı takdirde çene yapısının inceltilmesi, çene bölgesindeki kare görünümün giderilmesi, hastanın daha ince ve oval bir yüz yapısına kavuşması mümkün olur. Aynı zamanda diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığının neden olduğu ağrıları gidermek hastanın yaşam kalitesinin artmasına yardımcı olur.
Tıbbın pek çok farklı alanında kullanılmasına karşın botoks genellikle estetik uygulamalarla ilişkilendirilen bir tedavi yöntemidir. Bununla birlikte masseter botoks çene ve yüz şeklinin iyileştirilmesi, bruksizm gibi diş sıkma problemlerinin giderilmesi ve çene kası ağrılarının hafifletilmesi amacıyla uygulanabilir.
Masseter son derece güçlü, konuşma ve çiğneme sırasında aktif olan bir kastır. Masseter kası aşırı çalıştığı ya da büyüdüğünde çene ağrısı, dişlerde aşınma ve çene görünümünün genişlemesi gibi durumlar ortaya çıkabilir. Masseter botoks tedavisi kapsamında botoks, kasın içerisine enjekte edilerek Botulinum toksin Tip A’nın sinir uçlarına ulaşması sağlanır. Uygulanan işleme bağlı olarak geçici olarak zayıflatılan çene kası gevşer ve küçülür. Hastanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen çene ağrıları ve diş sıkma sorunları azaldığı gibi yüzün alt kısmında daha ince bir görünüm meydana gelir.
Masseter botoksun kullanım alanlarından biri, geniş ve gelişmiş masseter kaslarına sahip olması nedeniyle yüz hatları yuvarlak olan ve bu durumdan memnun olmayan kişilerin çene bölgesini daraltmaktır. Çenenin çevresindeki kaslar zayıflatılır ve yüz hatlarının incelmesi sağlanır.
Stres ya da diğer nedenlerle dişlerin sıkılması ya da gıcırdatılması masseter kaslarının aşırı çalışmasına neden olan faktörlerden biridir. Masseter botoks ile kasları geçici olarak zayıflatmak bruksizm sorununu tedavi etmek için etkili bir çözümdür.
Masseter botoks tedavisinin temporomandibular eklem sorunlarından kaynaklanan ağrıları hafifletip çene kaslarını rahatlatmak için kullanılması mümkündür. Masseter botoks tedavisinden fayda sağlanması için alanında uzman ve deneyimli doktorlara başvurmak gerekir.
Masseter botoks hasta özelinde planlanması gereken bir prosedürdür. Bu kapsamda öncelikle masseter kasının konumu ve boyutu belirlenir. Hastanın ihtiyaçları ve beklentileri değerlendirilir. Sağlık durumunun botoks uygulaması için uygun olup olmadığı kararının verilmesi için sağlık geçmişi hakkında bilgi edinilir. Uygulamaya geçilmeden önce uygulama bölgesine lokal anestezi yapılır. Böylece uygulama sırasında hastanın konforu artırılır ve ağrı hissi minimize edilir.
Hedef bölgede uyuşma sağlandıktan sonra ince uçlu iğne yardımıyla enjeksiyon yapılır. Enjeksiyon hasta özelinde belirlenen dozda olmak kaydıyla kasın belirli noktalarına doğrudan yapılır. Kısa süre içerisinde tamamlanan enjeksiyondan sonra hasta günlük yaşantısına kaldığı yerden devam edebilir.
Hızlı ve konforlu şekilde tamamlanan masseter botoksundan sonra görülebilecek yan etkiler kişi özelinde değişebilse de, bazı hastalarda geçici şişlik, hassasiyet ve ağrı gibi hafif yan etkiler görülmesi söz konusu olabilir.
Evet, masseter botoks tedavisi yüzün alt kısmını inceltebilir. Masseter botoks, büyüdüğünde yüzün alt kısmına geniş bir görünüm veren masseter kasını rahatlatıp küçülterek yüzün genel görünümünün incelmesini ve şekillenmesini sağlar. Bununla birlikte tedaviden elde edilecek etki hasta özelinde yüz şekline ve masseter kasının boyutuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Botoks tedavisi sayesinde kas boyutunun azaltılması çenedeki genişlemiş görünümü gidermeye yardımcı olur. Bunun sonucunda yüz daha incelmiş ve daha oval bir görünüm kazanır. Masseter botoksun etkisi genellikle enjeksiyonu takip eden birkaç hafta içinde belirginlik kazanır, 4 ila 6 ay sürer. Masseter botoks tedavisinin sağladığı yüz inceltme etkisi aynı zamanda çene çizgisinin belirginleşmesi ve yüzün genel simetrisinin iyileşmesi gibi farklı estetik avantajlar da sunar.
Masseter botoks sonrası herhangi bir iyileşme süresine ve özel bir bakıma gerek duyulmasa da, uygulamadan optimum fayda sağlanması için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Masseter botoksun etkisi genellikle uygulamadan sonraki 4 ila 7 gün içinde görülmeye başlar ve ikinci haftanın sonunda belirginlik kazanır. Masseter botoks enjeksiyonu yapıldıktan sonraki 24 saat boyunca sert gıdalar çiğnemekten kaçınmak, beslenme programında mümkün olduğunca sıvı gıdalara yer vermek gerekir. Yine aynı süre içerisinde uygulama bölgesine masaj yapılmamalıdır.
Masseter botoks tedavisinden sonraki 6 ila 8 saat makyaj yapılması önerilmez. Bunun nedeni makyaj malzemelerinin ve fırçalarının enjeksiyon bölgesine temasına bağlı olarak hijyen sorunları yaşanması riski bulunmasıdır. Yine masseter botokstan sonra birkaç saat boyunca yüzü yıkamamak ve banyo yapmamak gerekir. Uygulamadan sonraki 24 saat boyunca kan sulandırıcı ilaç kullanılmamalıdır. İlk birkaç gün boyunca sauna ve hamam gibi aşırı sıcak ortamlardan uzak durulmalı, yoğun efor gerektiren ağır aktivite ve egzersizlerden kaçınılmalıdır.
Masseter botoksundan sonra hasta hafif bir baş ağrısı hissedebilir. Bu tür durumlarda basit ağrı kesiciler kullanmak fayda sağlayabilir. Enjeksiyon bölgesinde hassasiyet ve nadir olmakla birlikte morarma görülmesi olağan bir durum olarak kabul edilir. İğne giriş yerlerinde ortaya çıkan kızarıklıklar, herhangi bir müdahalede bulunulması gerekmeksizin ertesi gün kendiliğinden ortadan kalkar. Masseter botoks uygulanan bölgede hafif bir ödem hissedilebilse de, genellikle birkaç gün içinde ödem kaybolur.
Kaslara gelen uyarılar, sinir uçlarından asetilkolin olarak adlandırılan bir kimyasalın salınmasına neden olur. Kas hücreleri üzerindeki reseptörlere yapışan asetilkolin tarafından uyarılan reseptörler, kasların kasılmasını ve bağlı bulundukları kemiğin ya da organın hareket etmesini sağlar. Clostridium Botulinum bakterisinden laboratuvar ortamında üretilen ve saflaştırılmış protein içerikli bir toksin olan botoks; sinirlerin asetilkolin salmasını önler. Böylece sinir uçlarını bloke eder, kasları zayıflatır, dürtüleri ve kasılmayı engeller.
Masseter botoks tedavisi kapsamında kanül ya da ince uçlu iğneler kullanılarak deri altındaki masseter kasına botoks enjekte edilir. Bölgeye enjekte edilen botoks, masseter kasını zayıflatıp gevşetir. Uygulamadan önce hedef bölgeye lokal anestezik etkili kremler sürüldüğü için hasta enjeksiyon sırasında acı ya da ağrı hissetmez. Bununla birlikte hafif bir sızı ya da yanma hissedilmesi söz konusu olabilir. Tedaviden sonra enjeksiyon bölgesine soğuk kompres uygulanarak sızlamanın giderilmesi mümkündür.
Aşırı kullanıma ve gerginliğe bağlı olarak kalınlaşan ve hacmi büyüyen masseter kası, botoks enjeksiyonunun etkisiyle zaman içinde gevşeyip incelir. Kasların incelmesi ve boyutunun küçülmesiyle birlikte yüz incelir, çene hattı yumuşar, daha şekilli ve estetik bir yüz hattı ortaya çıkar. Aynı zamanda diş sıkma ve gıcırdatma sorunları da giderilir.
Adres: Teşvikiye Mahallesi Teşvikiye Caddesi NO:28 Kat:3 Daire:4 Şişli / İstanbul
Telefon: +90 544 450 83 30
Mail: [email protected]
Günler | Saatler |
Pazartesi | 10:00–19:00 |
Salı | 10:00–19:00 |
Çarşamba | 10:00–19:00 |
Perşembe | 10:00–19:00 |
Cuma | 10:00–19:00 |
Cumartesi | 10:00–19:00 |
Pazar | Kapalı |