Çenenin her iki yanında bulunan masseter kası, pterygoid ve temporalis kaslarıyla birlikte çiğneme görevini üstlenen ana kaslar arasında yer alır. Dişlerle çok sert çiğneme işlemlerinin yapılması ya da dişlerin gıcırdatılması, masseter kaslarının boyutunun artmasına neden olabilir. Buna bağlı olarak yüzün şekliyle ilgili, estetik açıdan rahatsız edici sorunlar ortaya çıkabilir. Bu durum temelde çok sık ağırlık kaldırılması dolayısıyla kasların benimsemesine benzetilebilir.
Masseter kasına botoks enjeksiyonu yapılması, bu kasın gevşemesini sağlar. Bunun sonucunda çene hattı küçülür ve çene hattının kare görünümünde dikkat çekici bir azalma olur. Masseter botoksuna bağlı olarak kare bir yüzün V şeklinde bir görünüm alması mümkün olur. Masseter botoksunun en önemli avantajı, ameliyat ve herhangi bir cerrahi kesi gerektirmemesidir. Masseter kasına uygulanan botoks enjeksiyonu, yüz inceltme ve çene küçültme amacıyla, yalnızca birkaç dakika içinde uygulanabilen non-invaziv bir yöntem olma özelliğine sahiptir.
Massseter botoks aynı zamanda çene botoksu olarak da adlandırılır. Yüz görünümünün iyileştirilmesi amacıyla botoks enjeksiyonunun uygulanmasından bu yana, çene kasını küçültme amacıyla cerrahi prosedürlere başvurma sıklığı giderek azalmıştır. Geleneksel çene küçültme estetiği ameliyatı kapsamında, çene kemiğinin bir kısmı kırılmakta ve çıkarılmaktadır. Çene küçültme ameliyatı fasiyal sinir hasarı, enfeksiyon ve uzun süreli ağrı gibi ciddi enfeksiyon risklerini de beraberinde getirebilir.
Günümüzde pek çok hasta çeşitli nedenlere bağlı olarak invaziv plastik cerrahi prosedürlerini tercih etmemekte, alt yüzün inceltilmesi ve “V” şeklinde daha çekici bir görünüm elde edilmesi için botoks enjeksiyonlarına başvurmaktadır. Tüm bu unsurlar göz önünde bulundurulduğunda, çene hattının tedavi edilmesi, alt yüz görünümünün yumuşatılması ve daha çekici bir görünüm kazanılması için botoks tedavisinin etkili bir çözüm olduğu söylenebilir.
Elmacık kemiğini alt çene kemiğine bağlayan güçlü ve büyük kas, masseter kası olarak adlandırılır. Çenenin her açılıp kapanışında masseter kası kullanılır. Aynı zamanda konuşma ve çiğneme süreçlerinde de masseter kasının önemli bir rolü vardır. Kalın ve güçlü yapısıyla masseter kası, çene çizgisinin nasıl göründüğünde de belirleyici olabilir.
Bazı kişilerde masseter kası çeşitli etkenlere bağlı olarak büyüyebilir, çenede kalın ve erkeksi bir görünüm ortaya çıkabilir. Bu durumun özellikle kadınlarda ortaya çıkması, erkeksi ve istenmeyen bir görünüme neden olabilir. Genişletilmiş bir çeneye sahip olmak, kişinin yüz oranlarının doğal dengesinde bozulmaya yol açabilir. Bu tür durumlarda, çeneye daha yuvarlak ve düzgün bir kontur kazandırılması, diğer bir deyişle dengeli bir görünüme ulaşılması için botoks enjeksiyonundan faydalanılabilir.
Masseter botoks enjeksiyonu aynı zamanda diş gıcırdatma ve sıkmaya bağlı olarak ortaya çıkan ağrı gibi sorunların giderilmesi amacıyla uygulanabilir. Kronik diş gıcırdatma ve sıkma genellikle stres ve kaygı gibi faktörlere bağlı olarak gelişir. Bu sorunlar sıklıkla uyku sırasında görülür. Botoks enjeksiyonu sayesinde çene kasları gevşetilebilir, diş gıcırdatma sorunu önlenebilir ve gerginliğe bağlı olarak çenede ortaya çıkan ağrılar azaltılabilir.
Masseter botoks enjeksiyonunun uygulanması kararı hasta özelinde yapılan çeşitli değerlendirmelerden sonra verilir. Masseter botoks prosedüründen fayda sağlanması için hasta özelinde planlama yapılır. Prosedürün ilk adımı, uygulama bölgesinin temizlenmesidir. Enjeksiyon sırasında olası bir ağrı ve rahatsızlık hissini önlemek için bölgeye topikal anestezi uygulanır. Enjeksiyon noktaları işaretlendikten sonra masseter kasının bulunduğu bir ya da iki tarafa, ince uçlu iğnelerle botoks enjekte edilir.
Botoks enjeksiyonu genellikle 15 ila 30 dakika içerisinde tamamlanır. Prosedürün ardından bir iyileşme süresine ihtiyaç duyulmaz. Ancak uygulamadan optimum fayda sağlanması için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlardan ilki, masseter botoks enjeksiyonundan sonraki 24 saat boyunca uygulama bölgesine baskı yapılmamasıdır. Ayrıca bu süre içerisinde hasta egzersiz yapmaktan uzak durmalıdır. Masseter botoks enjeksiyonunun sağladığı sonuçların görülmesi için ortalama 1 aylık bir süreye gereksinim duyulur.
Her hastanın yapısal özellikleri, ihtiyaçları ve beklentileri farklı olmasına karşın masseter botoks enjeksiyonunun sonuçları pek çok kadın ve erkekte yaklaşık altı ay kadar kalıcılığını korur. Bununla birlikte pek çok hasta, birkaç tur tedavinin ardından, botoks enjeksiyonunun sonuçlarını korumak amacıyla daha az sıklıkta enjeksiyona ve daha az ünite botoks kullanımına ihtiyaç duyarlar.
Masseter botoks enjeksiyonu sırasında hastanın az miktarda basınçla birlikte küçük bir sıkışma ya da batma hissi yaşaması olasıdır. Masseter botoks enjeksiyonundan sonra uygulanması gereken talimatlar ipek fazla olmasa da önemlidir. Hastaların masseter botoks enjeksiyonundan sonra en az 6 saat boyunca yatmaması gerekir. Ayrıca en az 24 saat boyunca herhangi bir fiziksel aktivitede bulunmamalıdırlar. Hastalar, masseter botoks enjeksiyonundan sonra küçük morluk, şişme ya da ağrı gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilirler. Bu tür durumlar genellikle enjeksiyonu takip eden 2 ila 5 gün içinde iyileşmeye başlar. Bazı hastaların cilt yapısı daha incedir. Buna bağlı olarak çok daha fazla morarma ve uzun süreli şişme gibi sorunlar yaşayabilirler.
Masseter botoks prosedüründe enjekte edilen botoksun uygulama bölgesindeki nöroreseptörlere bağlanması ve kası dondurması genellikle birkaç gün alır. Botoks enjeksiyonu alın çizgilerini gevşetme amacıyla kullanıldığında, tipik sonuçlar genellikle 7 ila 10 gün içinde görünürlük kazanır. Diğer yandan masseter kasının atrofiye başlaması ortalama birkaç hafta sürer. Masseter kası gevşediği ve enjeksiyonu takip eden birkaç hafta ya da ay boyunca küçülmeye devam edeceği için hastaların daha dramatik sonuçlar fark etmesi söz konusu olacaktır.
Botoks, uygulama bölgesindeki kası geçici olarak felç ederek çalışan ve iyi bilinen enjekte edilebilir bir nörotoksin olma özelliğine sahiptir. Alın ve yüzdeki dinamik çizgileri düzeltme amacıyla botoks enjeksiyonu yapılması son derece sık görülen bir durumdur. Bununla birlikte botoks enjeksiyonunun fayda sağladığı birkaç ek durum daha bulunur. Bu kapsamda öne çıkan prosedürlerden masseter botoks enjeksiyonu, genişletilmiş masseter kaslarından dolayı köşeli ya da geniş bir yüze sahip olan hastaların daha ince ve çekici bir yüz şekline sahip olmasını sağlayabilir. Gevşetme ya da dondurma amacıyla masseter kasına botoks enjeksiyonu yapıldığında, zaman içinde atrofi ve kas boyutunda azalma ortaya çıkar. Kasın küçülmesi ve incelmesine bağlı olarak hastaların daha ince ve ideal bir yüze sahip olması sağlanabilir.
Masseter botoks enjeksiyonu tipik olarak diş gıcırdatma sorununu giderme, çene gerginliğini ve ağrısını azaltma, kare görünümlü çeneyi şekillendirme ve dengeli bir yüz şekli oluşturma amacıyla uygulanan bir medikal estetik prosedürdür. Aynı zamanda V-line botoks olarak da adlandırılan masseter botoks enjeksiyonuyla masseter kasının zayıflatılıp küçültülmesi mümkün olur. Böylece kare ya da yuvarlak şekilli yüzlerin inceltilmesi sağlanabilir. Bunun sonucunda ayaz üçgen, kalp ya da oval şekil alır. Enjeksiyon bölgesindeki çene kaslarını rahatlatan masseter botoks tedavisi, yüzdeki genel gerginliğin azaltılmasına ve diş sıkma sorununun çözümlenmesine yardımcı olur. Masseter botoks enjeksiyonundan optimum fayda sağlanması için alanında uzman ve deneyimli doktorlara başvurmaya özen gösterilmelidir.
Adres: Teşvikiye Mahallesi Teşvikiye Caddesi NO:28 Kat:3 Daire:4 Şişli / İstanbul
Telefon: +90 544 450 83 30
Mail: [email protected]
Günler | Saatler |
Pazartesi | 10:00–19:00 |
Salı | 10:00–19:00 |
Çarşamba | 10:00–19:00 |
Perşembe | 10:00–19:00 |
Cuma | 10:00–19:00 |
Cumartesi | 10:00–19:00 |
Pazar | Kapalı |