Genellikle kafa derisinin en üst noktasından başlayan erkek tipi saç dökülmesi, tepe bölgesindeki saçların seyrelmesiyle karakterize bir durumdur. Zaman içerisinde bu saçlar dökülür ve kafa derisinde açık alanlar meydana gelir. Saçlar seyrelince kara derisinde yuvarlak bir açık alan oluşur. Saç dökülmesinin bazı zamanlarda saç çizgisinin önünden başladığı da görülebilir.
Erkeklerde belirli bir bölgede saçın seyrelmesiyle belirgin olması nedeniyle bu tür saç dökülmesine “erkek tipi saç dökülmesi” adı verilir. Erkeklerde yaygın bir şekilde görülen bu durum büyük ölçüde genetik faktörlere bağlıdır.
Erkeklerde saç dökülmesi sorunu erken yaşlarda ortaya çıkabildiğinden bu tür durumlara karşı erken yaşlarda önlem alınmalıdır. Aksi takdirde saçlar hızla seyrelip kelliğe neden olabilir. Bununla birlikte erkek tipi saç dökülmesi tedavisi ömür boyu devam eder. Erken dönemde takviye tedavilerine ve mezoterapiye başlanması hem saçların dökülme hızını yavaşlatır hem de yeni saçların büyümesi sürecini teşvik edebilir.
Erkek tipi saç dökülmesine yalnızca erkeklerde değil aynı zamanda kadınlarda da görülebilir. Kadınlarda erkek tipi saç dökülmesi yaşanmasının temel nedeni, androjen hormonunun normalden fazla salgılanmasıdır. Diğer yandan kadınlarda erkek tipi saç dökülmesinin farklı nedenleri olabilir. Hatta genetik etkenler bu süreçte rol oynayabilir.
Genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkan bu duruma bağlı olarak zaman içerisinde saç kalitesi azalabilir ve bölgesel seyrelme ortaya çıkabilir. Kadınlara hormonal takviyelerle desteklenen bir saç dökülmesi tedavisi uygulandığında daha etkili sonuçlar elde edilebilir.
Erkek Tipi Saç Dökülmesi Neden Olur?
Erkek tipi saç dökülmesi pek çok farklı nedene bağlı olarak gelişebilir. Hormonal değişiklikler ve genetik faktörler bu süreçte önemli bir rol üstlenir. Özellikle dihidrotestosteron olarak adlandırılan hormon kıl köklerini etkilediği takdirde saçların kıl boyu kısalabilir, rengi açılabilir ve çapı daralabilir.
Bu sürecin ilerlemesiyle birlikte kıl köklerinin kaybolması ve o bölgede saçların çıkmaz hâle gelmesi mümkündür. Saç dökülmesini tetikleyen belli başlı faktörleri şu şekilde sıralamak mümkündür:
-Sigara kullanmak
-Dengesiz ve düzensiz beslenmek
-Stres
-Cilt problemleri
-Düzensiz ve yetersiz uyumak
-Başta E vitamini ve keratin olmak üzere vitamin seviyelerinin düşük olması
-Genetik yatkınlık
-Çevresel faktörler
-Yaş
-Kullanılan bazı ilaçların yan etkileri
Yukarıda sıraladığımız tüm bu etkenlere bağlı olarak erkek tipi saç dökülmesi yaşanabilir.kadınlarda görülen erkek tipi saç dökülmesinin temel nedeni olarak ise yüksek düzeyde androjen hormonu salgılanması ve genetik etkenler sıralanabilir.
Erkek Tipi Saç Dökülmesi Tedavisi Nasıl Olur?
Genellikle erkeklerin karşılaştığı bir durum olan erkek tipi saç dökülmesi; saçların incelmesi, saç çizgisinin geri çekilmesi ve kelliğin ortaya çıkması gibi belirtilere neden olur. Bu durum çok çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Genetik faktörler, hormonal değişiklikler, beslenme alışkanlıkları, stres ve yaş alma gibi etkenler erkek tipi saç dökülmesinin gelişmesine neden olabilir.
Erkek tipi saç dökülmesinin tedavisi için birkaç farklı yöntem uygulanabilir. İlaç tedavisi, PRP tedavisi, saç mezoterapisi, saç kökü nakli ve lazer tedavisi bu yöntemler arasında ilk sırada gelir.
İlaç tedavisi kapsamında saç dökülmesini durdurmaya ya da yavaşlatmaya yardımcı olacak reçeteli ilaçlar kullanılır. Minoksidil ve finasterid gibi ilaçların kullanılmasıyla saç dökülmesini önlemek veya saç büyümesini teşvik etmek mümkün olabilir.
Platelet Rich Plasma yani PRP tedavisinde hastanın kendi kanından elde edilen zenginleştirilmiş plazma saç derisine enjekte edilir. Plazmanın içerisinde saç foliküllerini uyarma ve saç dökülmesini teşvik etme özelliğine sahip büyüme faktörleri bulunur.
Sıklıkla uygulanan bir medikal estetik prosedür olan saç mezoterapisinde, saç folikülerini besleyecek ve saç büyümesini teşvik edecek bileşenlerden oluşan özel bir kokteyl saç derisine enjekte edilir.
Saç dökülmesinin belirgin olduğu bölgeye saç foliküllerinin nakledilmesi yoluyla gerçekleştirilen cerrahi prosedür, saç kökü nakli olarak adlandırılır. Lazer tedavisi prosedüründe ise saç derisine düşük seviyeli lazer ışınları uygulanarak saç dökülmesinin önlenmesi ve yavaşlatılması amaçlanır. Erkek tipi saç dökülmesi yaşayan bireye hangi tedavi yönteminin uygulanacağı ise kişi özelinde mevcut duruma ve tercihlere bağlı olarak farklılık gösterebilir.
Erkek Tipi Saç Dökülmesi Kaç Yaşında Olur?
Genetik kökenli saç dökülmesi olarak bilinen androgenetik alopesi genellikle erkeklerde daha yaygın olsa da, menopoz sonrasında kadınlarda da görülebilir. Genetik yatkınlık ve hormonal değişikliklerin etkisiyle ortaya çıkabilen bir durumdur. Erkek tipi saç dökülmesi genellikle tepeden ve şakaklardan başlasa da, kadınlarda genellikle tepe bölgesinde görülür.
Erkek tipi saç dökülmesi çoğunlukla 35 ila 30 yaş aralığında ortaya çıkar. Yapılan bilimsel çalışmalar her ne kadar net bir yaş aralığı vermese de, çoğu zama 35 yaşına dek %30’luk oranda ve 50 yaşına dek %50’lik oranda saç dökülmesi görülebilir. Bu duruma genellikle kellik adı verilir.
Bu sorun erken yaşlarda ortaya çıktığında erkekler hızlı bir şekilde önlem almazsa, saç dökülmesi hızla ilerleyip zamanla kelliğe dönüşebilir. Kadınlarda ise özellikle emzirme ve hamilelik dönemlerinde erkek tipi saç dökülmesi ortaya çıkabilir.
Erkek Tipi Saç Dökülmesi Nasıl Önlenebilir?
Erkek tipi saç dökülmesini önlemenin kesin bir yolu henüz bulunamasa da, saçı sağlıklı tutmak ve saç büyümesini teşvik etmek için bazı yöntemler uygulanabilir. Bu kapsamda kişi özellikle vegan ya da vejetaryen olduğu takdirde ekstra protein tüketmelidir. Günlük 40 ila 50 gram proteine gereksinim duyulduğu unutulmamalıdır. Ayrıca Akdeniz diyeti, saç dökülmesini minimize etmeye yardımcı olabilecek meyve, sebze ve proteinler içermektedir.
A, B, C, D ve E vitaminleri ile çinko ve demir gibi çeşitli vitamin ve mineral takviyeleri almak saç, cilt ve kas dokusunun sağlığını korumaya yardımcı olabilir. Ayrıca stresin olumsuz etkisini dikkate almak ve stresle başa çıkmanın yollarını bulmak önemlidir.
Bazı kişiler yaşlanma sürecinin bir parçası olarak düşündükleri erkek tipi kelliğin neden olduğu görünümden rahatsız olmayabilir. Ancak bu durumdan rahatsız olan ve estetik kaygılar yaşayan kişiler, uygulanabilecek çeşitli tedavi yöntemlerin bulunduğunu unutmamalıdır.
Tedaviden Ne Kadar Süre Sonra İyileşme Başlar?
Saç dökülmesi ile ilgili herhangi bir iyileşme olması için ne kadar süre geçmesi gerektiği uygulanan yöntem başta olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olarak kişi özelinde farklılaşabilir. İlaç tedavisi uygulandığı takdirde Minoxidil’in 2 ila 4 ay süreyle günlük kullanımı gerekir. Finasterid ise günlük olarak en az 3 ay kullanıldıktan sonra iyileşme fark edilebilir.
Saç ekimi prosedüründen sonraki iyileşme süreci en az 3 hafta sürer. Tam sonuçların görülmesi içinse 1 yıllık bir süreye gereksinim duyulabilir. PRP tedavisinden sonra genellikle en az 3 haftalık bir süreye ihtiyaç vardır. Sonuçların korunması için daha fazla enjeksiyon yapılması söz konusu olabilir.